Skip to main content
“Nothing feels as good as feeling young in your own body." – Miranda Esmonde-White

Essentrics is een full body work-out ontwikkeld door ex-ballerina Miranda Esmonde-White in samenwerking met verschillende fysiotherapeuten.

De sierlijkheid die ballet heeft, zie je goed terug in de flow van bewegingen die zo kenmerkend is voor essentrics. Maar als je denkt dat essentrics een soort ballet 2.0 is, dan heb je het mis! Deze fijne bewegingsmethode heeft namelijk niet alleen raakvlakken met ballet en dans, ook elementen van yoga, pilates en tai chi komen erin terug. Juist deze mix van bewegingen en het unieke gedachtegoed erachter, maken het een hele toegankelijke en fijne manier van bwegen, die je nergens anders terugziet.

Essentrics werkt volgens het principe van spieren verlengen en versterken. Met vloeiende bewegingen verleng je je spieren, waarna je vervolgens in die verlengde houding kracht uitoefent op diezelfde spieren. Hierdoor worden je spieren uitgedaagd en krijgt je lichaam mooie lange en sterke spieren. Het voordeel hiervan is dat je houding verbetert en je een flexibel, en uitgebalanceerd lijf krijgt.

Bij essentrics maak je geen gebruik van gewichtjes en andere props, maar werk je puur met je eigen lichaamsgewicht. De enige uitzondering is tijdens het stretchen, wanneer we weleens gebruikmaken van een rekband. Ook hebben we in de studio in het Koorenhuis een balletbarre waar we soms aan werken om een diepere stretch te creëren. Als je online vanuit huis meedoet, dan kun je hiervoor uiteraard ook een stoel gebruiken. (Want niet iedereen heeft thuis immers een balletbarre!)

Een veelgestelde vraag is of de essentricslessen zwaar zijn. Mijn antwoord is dan altijd: dat hangt ervan af. Dit heeft niet alleen te maken met je eigen sportervaring en uithoudingsvermogen, ook de variatie in oefeningen maakt dat niet alle lessen hetzelfde zijn. Qua inspanning kun je de lessen het beste vergelijken met een pilates- of vinyasa-les; de volgende dag kun je wat spierpijn voelen, maar over het algemeen voel je je niet helemaal afgemat na een les. In tegendeel, door de vloeiende bewegingen en de muziek voel je je na afloop juist heerlijk en voldaan.

De lessen worden altijd op muziek gegeven. De muziek varieert van pop, soul tot jazz en klassiek, afhankelijk van de oefeningen.
Meer informatie over essentrics
Dit introductiefilmpje laat je goed zien wat je allemaal van essentrics kunt verwachten.
◗ Of lees dit leuke artikel van OneFit over hun proefles essentrics bij FitFlow Den Haag.
◗ Wil je weten wat anderen van de essentricslessen van FitFlow Den Haag vinden? Bekijk dan hier de reviews van OneFit Members.
Goed om te weten voordat je naar de les komt
◗ De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden, tenzij anders vermeld.
◗ De lessen gaan door bij een bezetting vanaf drie personen.
◗ In de les draag je toesox of antislipsokken of werk je op blote voeten. De toesox zijn te koop in de studio.
◗ Neem je eigen (yoga)mat mee!