Skip to main content
"Bindweefselmassage werkt als een balsem voor een afgemat en gestrest zenuwstelsel."
Bij blackroll draait het allemaal om fascia, oftewel bindweefsel. En het woord zegt het eigenlijk al; bindweefsel verbindt je lijf met een onderhuids netwerk van weefsel. Het loopt als een subtiel spinneweb vanaf je voetzool door de rest van je lijf, helemaal tot aan je voorhoofd.

Ondanks dat bindweefsel heel sterk is en het je lichaam en organen als het ware bij elkaar houdt, is het een heel fijn, soepel en vloeiend weefsel. Maar onder invloed van ouderdom, blessures en leefstijl kan bindweefsel vast komen te zitten. Als je bijvoorbeeld veel achter de computer zit, dan kan het bindweefsel op je borst en bij je schouders verkleven. Er ontstaan dan knopen, ook wel trigger points genoemd, met als gevolg dat je lijf uit balans raakt en niet meer ‘stroomt’.

Gelukkig kun je door middel van masseren en kneden het bindweefsel weer los en soepel krijgen waardoor alles weer gaat ‘stromen’. En dat is dan ook precies wat we doen tijdens een blackrollles! In de les werken we met, zoals de naam al doet vermoeden, blackrolls. Dat zijn foamrollen in verschillende maten en verschillende hardheden. Ook maken we gebruik van grote en kleine ballen. Allemaal met als doel het bindweefsel en de trigger points weer los te maken. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en breng je je lichaam weer in balans.

Iedere blackrolles bestaat uit twee delen. In het eerste deel van de les doe je staand of liggend op de mat stretchende oefeningen met de blackroll en foamballen. Het tweede deel van de les bestaat uit spierversterkende oefeningen waarbij we soms kort wat circuittraining doen of buispieroefeningen en soortgelijke oefeningen.
Meer informatie over blackroll
Heel mooi filmpje over wat fascia (bindweefsel) is en hoe het werkt.
◗ Wil je weten wat anderen van de blackrolllessen van FitFlow Den Haag vinden? Bekijk dan hier de reviews van OneFit Members.
Goed om te weten voordat je naar de les komt
◗ De lessen zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderden, tenzij anders vermeld.
◗ De lessen gaan door bij een bezetting vanaf drie personen.
◗ Contra-indicaties: blackroll is af te raden bij zwangerschap, hernia en/of osteoporose.
◗ Bij veel blackrolloefeningen leun je op je polsen en/of armen. Heb je blessures, laat het dan van tevoren even weten!
◗ Het is belangrijk om na de les voldoende water of thee te drinken om het reinigende effect van de blackrollmassage te ondersteunen.
◗ In de les draag je toesox of antislipsokken of werk je op blote voeten. De toesox zijn te koop in de studio.
◗ Neem je eigen (yoga)mat mee!